4 Temmuz 2008 Cuma

Ingrid'i kurtardılar

Çarşamba günü iş arkadaşlarımızdan biri gelip ateşli ateşli birşeyler söyledi. Arkasından bizim elemanlar söylediler, Ingrid Betancourt'u kurtarmışlar. Ingrid Betancourt, 2002 yılında başkanlığa adayken FARC tarafından kaçırılmış ve 6,5 senedir FARC'ın elindeymiş. FARC'in elindeki en yüksek profilli, yani en çok ses getirecek rehine.
Hemen internetten televizyonlar, radyolar açıldı. Herkes haberleri izlemeye koyuldu. Kolombiyalılar çok sevinçliler. Akşam bir kafeye gittik Ali Onur'la, normalde televizyon olmayan bir yer. Televizyon açık ve herkes televizyon izliyor. Sürekli İngrid Betancourt'u gösteriyorlar.
Son 6 ay içerisinde FARC'ın en üst düzeyden 3 kadar adamı öldürüldü ve bu olayla birlikte FARC'ın artık sonunun geldiğine inanılıyor.
Çarşamba akşamı Ali Onur bana nasıl kurtarıldıklarını anlattı. Efsane bir operasyon. Adı Şahmat operasyonu.
FARC rehineleri ormanda tutuyor ve yerleri belli olmasın diye sürekli yerlerini değiştiriyor. Rehineleri ufak gruplar halinde tutuyorlar ki kazara bir grup bulunursa ellerinde başla rehine kalsın. Haftalar boyu yürüdükleri olabiliyormuş. Ve eğer şans eseri ordu bunları bulacak olursa ilk işleri rehineleri öldürmek. O yüzden ailelerin çoğu operasyon yapılmasını istemiyorlar.
Kolombiya ordusu genel sekreterliğe bir adam sokuyor. Bir sene belki çok daha önce. Bu adam rehinelerin ormanda önce bir araya getirilmesini sağlıyor. Arkasından ordudan insanlar gerilla kılığında 2 helikopterle buluşma noktasına geliyorlar. Rehineleri ve hatta birkaç tane de gerillayı helikopterlere bindirip götürüyorlar. Helikopterde gerillaları hareketsiz hale getiriyorlar. Ve rehinelere 'Biz sizi kurtardık' diyorlar. 15 kişi kurtarılıyor.
BBC'de hikayenin İngilizce'sini okuyabilirsiniz.
Günlerdir bu olay konuşuluyor. Haber geldiğinde herkes çok heyecanlandı. İnsanlar çok duygulandılar.

Ek: Dün İspanyolca hocamla konuştuk konuyla ilgili. Seçim zamanlarında hükümet seçim adaylarına kaçırıldığı bölgeye gitmemesi için uyarmış. Ingrid Betancourt dışında kimse oraya gezi düzenlememiş. Hatta danışmanlarından biri gitmeyi reddetmiş. Ingrid Betancourt bu bölgeye giderken bir takım belgeler imazalamış. O yüzden Kolombiya'lıların bir kısmı da ona bir miktar kızgınlarmış.

Hiç yorum yok: