6 Temmuz 2008 Pazar

Medellin şehri

Kolombiya'ya gideceğim dediğim zaman herkes 'Deli misin, tehlikeli oralar' tadında laflar söyledi. Valla işte Ali Onur 6,5 senedir burda yaşıyor. Ki Ali Onur dağcılık alemlerinde güvenlik takıntısıyla bilinirdi. E Ali Onur orda bu kadar sene yaşıyorsa demek ki orda yaşanabilir. Nitekim 2004 senesinde Avrupa'dan sonradan tez hocam olan Robert French gelmeden önce o da tedirgindi Istanbul'la ilgili olarak. Çünkü İstanbul Avrupa'da tehlikeli bir şehir olarak biliniyor. Ki aslında kısmen doğru, birçok Avrupa şehri kadar güvenli değil. Özellikle yabancıların başına kötü şeyler gelebiliyor. Yakın zamandan bilir herkes, Pippa Bacca'nın başına gelenler utanç verici.. Ama diyeceksiniz 'kız başına otostop mu' çekilirmiş. İşte burda yaşamak da öyle birşey buranın kurallarını öğrenirseniz sorunsuz yaşarsınız. Ali Onur Medellin'de de Kolombiya'da da çok gezen biri, 6,5 senedir cüzdanı bile çalınmamış. İstanbul'la karşılaştırmak gerekirse burası biraz daha güvensiz.



Medellin buranın ikinci büyük şehri. Modern bir şehir, yani muz tarlaları ve jungle falan yok. Binalar yeni ve mimarileri de güzel. Turuncu renkli tuğlalar kullanıyorlar ve bu yüzden şehirde turuncu rengi hakim. İki sıradağın arasındaki bir vadinin içinde kurulmuş. Güzel bir metrosu ve tepelerdeki mahallelere ulaşımı sağlamak için iki tane de teleferik hattı var. Buranın metrosu yerin altına konmamış da yerin üstünde yükseltilmiş. Aşağıda metrodan çektiğim resim var. Solda da metroyu görebiliyorsunuz.





Medellin 1616 yılında İspanyollar tarafından kurulmuş. Tarihçiler burayı kuranların İspanya'dan kaçan Yahudiler olduğuna inanıyorlar. Bahçeler kurmuşlar ve Kolombiya'daki birçok yerden farklı olarak kölelerle çalışmak yerine buraların bakımını kendileri yapmışlar. Komşu şehirlerle fazla ticaret yapmamışlar, bu yüzden çalışkan ve bağımsız olarak bilinirlermiş. Halen diğer şehirlerden daha çalışkan ve organize olarak biliniyorlarmış. Şehir 20. yüzyılın başında trenyolunun gelmesiyle hızla gelişmiş. İş sahipleri kahve ve altından kazandıkları paraları tekstile yatırmışlar ve çok kar etmişler.





1980'lerin başında Pablo Escobar'la beraber Medellin dünyanın kokain başkenti haline gelmiş. Dünyada ölüm oranı en yüksek şehirlerden biri haline gelmiş. Ta ki 1993'te Pablo Escobar'ın ölümüne kadar. O zamandan beri güvenlik artmış. Özellikle son beş senedir Medellin, Kolombiya'nın hatta Güney Amerika'nın en güvenli şehirlerinden biri haline gelmiş. (Kaynak: Lonely Planet) Bana inanmıyorsanız burda hosteli olan bir yabancının yazısına yönlendireyim sizi: Is Colombia secure?





Belediyenin ve devletin aktif olarak şehri daha güvenli ve yaşanılır bir hale getirme çabaları var. Şehrin tepelerinde gecekondu mahalleleri var ve buralara teleferik yaparak ulaşımı kolaylaştırarak daha güvenli hale getirmişler. Yine şehrin güneyinde büyük süpermarketlerin kurulması ile daha güvenli hale gelen bölgeler var. Şehre insanların gelip çocukları ile vakit geçirebilecekleri meydanlar yapılmış, botanik parkının girişini ücretsiz hale getirmişler. Şehrin birçok yerinde spor alanları var. Spor alanlarında koşu parkuru, havuz, bmx bisiklet çalışma yerleri, kaydırakla kaymak için yerler, paten kaymak için alanlar var. Çocuklar için, yaşlılar için ve gençler için bu alanlarda step ve dansların karışımından oluşan spor saatleri var. Bizde böyle şeylerden yararlanabilmek için maddi gücünüzün ortalamanın üstünde olması gerekiyor.

Kolombiya Amerika'daki gibi eyaletlerden oluşuyor. Medellin, Antioquia eyaletinin başkenti. Burada yaşayan insanlar genelde beyaz ağırlıklı. Zenciler daha çok kıyı kesiminde bulunuyorlar. Ben hissetmedim ama bir hayli ırkçılık varmış. E tabi beyaz biri olarak bunu hissetmemem doğal sanırım. Siyahlar ve yerliler ikinci sınıf insan muamelesi görüyorlarmış. Sapsurro'ya gittiğimizde yolda yerliler görmüştüm. Burda da ara ara sokakta görüyorum. Köylerinden ayrılmak zorunda kalıp da Medellin'de sokakta yaşayan yerliler var. Medellin'de sanırım havanın da uygun olmasından dolayı sokakta yaşayan çok insan var.





Medellin kötü geçmişinden sıyrılmaya çalışan, insanları çok tatlı, modern ve çok yaşanılası bir şehir. Gelmek isteyenlere tavsiye edilir.





Kaynakça:

  • Wikipedia - Medellin - 5 Temmuz 2007.


  • Lonely Planet - Colombia


2 yorum:

seyabb dedi ki...

Peki hayat şartları nasıl ev kiraları,eğitim ve sosyal olanaklar?

Unknown dedi ki...

Arda bana ulaşır misin 0530 912 42 28